logo 1 white.png

místo

Vstup, chceš-li. 

Spočiň, chceš-li. 

Feel free to do anything. 

Dělej pouze to, co chceš a získáš zrovna tolik, kolik chceš a potřebuješ. 

 

Participativní projekt vznikl v roce 2019 za účelem hledání nástrojů pro zapojování publika do kreativního procesu. V průběhu tvorby jsme spolupracovali s nejrůznějšími sociálními skupinami od prodejců Nového prostoru po studenty gymnázií. Současná podoba projektu vznikla na rezidenci zastřešené Centrem choreografického rozvoje SE.S.TA na zámku Žďár nad Sázavou. Součástí projektu je také dokumentace a archivace proměny prostoru

a otisků účastníků v podobě autorizovaných výpovědí, ať už verbálních, či vizuálních.

“Koncept je to jednoduchý. Diváci vstoupí do divadelního prostoru a mají v zásadě

neomezený čas reagovat na instalaci, která je v něm připravená. Poté se vrátí a společně

s tvůrkyněmi o tom, co v prostoru viděli, vnímali, cítili, dělali a proč, diskutují... Výsledkem

není ‚hotové’ (definitivní) umělecké dílo, ale mělo by to být poznání o člověku v nás.”

– Vladimír Hulec, Divadelní noviny

 

"Spustila jsem folie z okna, chtěla jsem ten prostor zvětšit. Chtěla jsem, aby ty igelity šustily, aby ta místnost dejchala."

 "Hledala jsem nejlepší úhel, ze kterýho to pozorovat."

 – účastnice instalace místo 

koncepce

výtvarná spolupráce

Aneta Fodorová a Martina Dobiášová

Juliana Höschlová

Děkujeme Centru choreografického rozvoje SE.S.TA za umožnění rezidenčního pobytu.

Děkujeme Novému prostoru a prostoru39 za spolupráci.

logo 2 white.png